Alle macht aan de militairen

'Het was bedoeld als een volksleger', zegt Mohsen Sazegara bijna weemoedig. 'De Revolutionaire Garde was bedoeld om het Iraanse volk te mobiliseren tegen een coup of een buitenlandse aanval.'

Sazegara was in 1979 een van de oprichters van de Garde. In een interview met de Amerikaanse publieke omroep haalt hij herinneringen op aan de dagen van de revolutie tegen de gehate sjah Pahlavi, en de glorieuze terugkeer van ayatollah Khomeini. De gardisten, stuk voor stuk religieuze hardliners, stonden apart van het reguliere leger en moesten de revolutie beschermen, daar kwam het op neer. Een belangrijke taak.

Nu, dertig jaar later, is de Revolutionaire Garde een kruising tussen de KGB en de maffia, zegt Sazegara. 'Een regering binnen de regering.' Niet president Mahmoud Ahmedinejad maakt de dienst uit in Iran, en ook niet de grootayatollah Ali Khamenei. Iran komt steeds meer in handen van de veteranen van de revolutie.

Hun opmars begon in feite in 1989, toen Ali Khamenei aantrad als opvolger van Khomeini. Hij is niet alleen de geestelijk leider van het land, maar ook de opperbevelhebber van de strijdkrachten. Om zijn eigen machtspositie te versterken, ging hij mensen uit de Garde benoemen op hoge politieke posten. President Ahmadinejad is zo iemand, maar ook Ali Larijani (hoofd van de nationale veiligheidsraad) en Ezzatolah Zarghami (chef van de staatsomroep).

Pal staan

Ahmadinejad deed in zijn regering hetzelfde. Op negen belangrijke ministeries, waaronder Defensie, Justitie en Energie, staat een voormalige gardist aan het roer. Dat waren er nog nooit zo veel. Ook in het parlement, de majlis, wemelt het van de figuren die officieel zijn teruggetreden uit de Garde, maar nog steeds pal staan voor haar belangen. Sommige bronnen melden dat liefst de helft van de majlis bestaat uit ex-officieren.

De Revolutionaire Garde, op dit moment onder bevel van generaal Mohamed Ali Jafari, is ook verantwoordelijk voor Irans strategische wapens. Vermoed wordt dat ze ook aan het roer staat van het veelbesproken nucleaire programma van het land.

De tentakels van de Garde reiken echter nog veel verder. Khamenei heeft een monster geschapen dat niet meer te bedwingen is. Volgens sommige schattingen controleren de gardisten een derde van de nationale economie. Ze handelen in olie, leggen wegen aan en runnen naar verluidt ook grote smokkeloperaties. In het westen van het land hebben aannemers van de Garde zelfs een monopolie op infrastructurele projecten. Wie iets wil met water, elektriciteit of bruggen moet zich vervoegen bij de hoeders van de revolutie.

Ali Alfoneh zegt het nog sterker. De Iraniër werkt aan de universiteit van Kopenhagen en doet daar onderzoek naar de civiel-militaire verhoudingen in Iran en naar de Revolutionaire Garde. 'Sinds 1979 heeft de Garde greep gekregen op alle aspecten van het leven. Haar bouwbedrijf Khatam al-Anbia (Zegel van de Profeet, red.) is het grootste van het land en heeft na de oorlog met Irak álle wederopbouwprojecten voor zijn rekening genomen. Dammen, scholen, ziekenhuizen; alles. Verder maken haar bedrijven niet alleen apparatuur voor het leger, zoals radars, maar ook gewone consumptiegoederen als mobiele telefoons en zelfs schoenen met hoge hakken.'

Volgens Alfoneh is Iran ten prooi gevallen aan een 'sluipende staatsgreep'. De Garde is geïnfiltreerd in alle religieuze, economische, sociale en politieke machtscentra, zo zegt hij. 'Ik denk dat ook de huidige crisis na de verkiezingen het gevolg is van een opzetje. Normaal gesproken wint de kandidaat van de Garde met enkele procenten verschil, maar nu is de marge tussen Ahmadinejad en Mousavi met zo'n 30 procent wel erg groot. Demonstraties moesten wel volgen.En het neerslaan daarvan dus ook. De Garde heeft zichzelf de mogelijkheid gegeven om de oppositie eens goed aan te pakken. Je zult zien dat er snel openbare bekentenissen komen over bijvoorbeeld samenzweringen met de Mossad en de CIA. En daarna worden er mensen verbannen en geëxecuteerd.'

Alfoneh is somber over de toekomst. De maatschappij is volgens hem niet meer in staat zich afdoende te verweren. 'Iran is hard op weg naar een militaire dictatuur.'

Ali Alfoneh is a visiting research fellow at AEI.

Also Visit
AEIdeas Blog The American Magazine
About the Author

 

Ali
Alfoneh
 • Ali Alfoneh's research areas include civil-military relations in Iran with a special focus on the role of the Islamic Revolutionary Guards Corps in the Islamic Republic. Mr. Alfoneh has been a research fellow at the Institute for Strategy at the Royal Danish Defence College and has taught political economy at the Centre for Middle Eastern Studies at the University of Southern Denmark.

What's new on AEI

Love people, not pleasure
image Oval Office lacks resolve on Ukraine
image Middle East Morass: A public opinion rundown of Iraq, Iran, and more
image Verizon's Inspire Her Mind ad and the facts they didn't tell you
AEI on Facebook
Events Calendar
 • 21
  MON
 • 22
  TUE
 • 23
  WED
 • 24
  THU
 • 25
  FRI
Monday, July 21, 2014 | 9:15 a.m. – 11:30 a.m.
Closing the gaps in health outcomes: Alternative paths forward

Please join us for a broader exploration of targeted interventions that provide real promise for reducing health disparities, limiting or delaying the onset of chronic health conditions, and improving the performance of the US health care system.

Monday, July 21, 2014 | 4:00 p.m. – 5:30 p.m.
Comprehending comprehensive universities

Join us for a panel discussion that seeks to comprehend the comprehensives and to determine the role these schools play in the nation’s college completion agenda.

Tuesday, July 22, 2014 | 8:50 a.m. – 12:00 p.m.
Who governs the Internet? A conversation on securing the multistakeholder process

Please join AEI’s Center for Internet, Communications, and Technology Policy for a conference to address key steps we can take, as members of the global community, to maintain a free Internet.

Event Registration is Closed
Thursday, July 24, 2014 | 9:00 a.m. – 10:00 a.m.
Expanding opportunity in America: A conversation with House Budget Committee Chairman Paul Ryan

Please join us as House Budget Committee Chairman Paul Ryan (R-WI) unveils a new set of policy reforms aimed at reducing poverty and increasing upward mobility throughout America.

Thursday, July 24, 2014 | 6:00 p.m. – 7:15 p.m.
Is it time to end the Export-Import Bank?

We welcome you to join us at AEI as POLITICO’s Ben White moderates a lively debate between Tim Carney, one of the bank’s fiercest critics, and Tony Fratto, one of the agency’s staunchest defenders.

No events scheduled this day.
No events scheduled today.
No events scheduled this day.
No events scheduled this day.
No events scheduled this day.